Kombinace a načasování potravin! Co je nejlepší konzumovat a kdy jíst? Nízkosacharidové stravování / Low Carb!

21.4. 2021 (Aktualizováno: 5.10. 2021)Adéla Třetinová2

Jíte zdravě, ale chtěli byste váš životní styl posunout ještě o level výše? Pak jste tu správně! Zdravíme vás u nového článku, ve kterém vám prozradíme, jak nejlépe kombinovat potraviny a také si povíme i o načasování potravin. Dozvíte se například to, že i ty nejzdravější potraviny mohou způsobit problémy v těle, pokud jsou špatně kombinovány. Taky pochopíte, proč se vám doposud nedařilo zhubnout, i když jste si mysleli, že jíte zdravě…

Honzova zkušenost

Honza měl období, kdy jedl sacharidů opravdu málo a jel tak zvané ,,keto stravování“. Měl v jídelníčku cca 20-30 sacharidů za den. Tohle stravování mu vyhovovalo. Cítil se po něm skvěle, plný energie, bez zažívacích problémů a i jeho postava na tom prosperovala. Každopádně nedávno chtěl vyzkoušet, jak tělo bude reagovat na vyšší přísun sacharidů. Zkusil zařadit chleba s máslem a s medem, což bylo dřív jeho oblíbené jídlo. Cítil se u konzumace tohoto jídla samozřejmě dobře! Protože ty uspokojující emoce ze sacharidů a cukrů zkrátka takový efekt mají. Proto je spoustu lidí závislých na jídle… Protože ty emoce blaha nás volají na další taková jídla! Jenže potom energie spadne dolů a vy se tak po těch rychlých cukrech cítíte po chvíle špatně.

Honza především zmiňuje, že kombinace rychlých cukrů (med) a tuků (máslo) nedělá tělu vůbec dobře! Způsobuje to trávící problémy, nadýmání a tak dále. Takže i sladkosti plné cukrů a tuků zároveň způsobují velké problémy v našem těle. Honza si tedy všiml, že při větší konzumaci sacharidů se víc nadýmá a to mu opravdu nebylo příjemné. Je to způsobeno tím, že sacharidy hnijí v našich střevech, protože se nestíhají trávit. Díky tomu si uvědomil, že když konzumoval cca do 50 g sacharidů za den a jedl více tuků, tak se cítil mnohem lépe!

kombinace potravin

Radkova zkušenost

Radek sdílel, že chtěl také zkusit vyšší přísun sacharidů a to o Vánocích. Říkal si, že to spojí s Vánoci, že si alespoň užije ty dobroty. Říká, že si o Vánocích několik dnů za sebou dopřával cukroví, ale u toho dbal na správné načasování! Dal si odpoledne cukroví, ale potom 4-5 hodin nic nejedl, nechal to vytrávit a potom si dal až večeři. Říká, že tohle dělal cca 10-14 dnů, kdy jedl víc jednoduchých cukrů, ale i víc rýže. Snažil se ale dbát na správnou kombinaci. Jedl samotné cukroví (cukry) a na večeři bílkoviny s tuky.

A právě díky této kombinaci se cítil dobře, i přesto, že doslova ,,prasil“. 😀 Jenže dřív dělal na Vánoce tu chybu, že si dal cukroví, chlebíčky, rybu a tak dále. A to mu dobře fakt neudělalo… Bylo to tím, že kombinoval jednoduché cukry, tuky, živočišnou bílkovinu a tohle vše prostě najednou! A pozor, není to jen o tom, že jedl nekvalitní potraviny. Nekomfortní pocity ve vašem těle můžete zažívat i pokud jíte zdravě! Je to tím, že nejspíš kombinujete potraviny špatně a dochází tak ke špatnému trávení.

Nejčastější chybné kombinace

Podle Honzy a Radka je největší chyba, když kombinujete jednoduché cukry a tuky! Můžete si pod tím představit například bílý jogurt se sladkým müsli a s oříšky. Anebo třeba pizza, rohlík s máslem, oplatek plný cukru a tuku zároveň! Proč je to vlastně chyba? Co se děje v našem těle? Tělo jako první tráví jednoduché cukry, bere z nich energii. Do těla se vyplaví inzulin, který vezme ty jednoduché cukry a zaveze je do buněk. Buňka má nějakou svou kapacitu, naše tělo totiž nepotřebuje tolik sacharidů, kolik mu vlastně doopravdy dáváme. Může se teda stát, že v jídle máme 150 g sacharidů, ale tělu stačí jen například 100 g sacharidů.

Proto máme pak v těle nadbytek energie, nadbytek sacharidů, které pak tělo automaticky mění na ,,triglyceridy“ – na tuky. Děje se pak to, že tuky, které my sníme, nejdou vůbec do energie, ale jdou automaticky do tuků. Takže když si dáte například zmíněný chleba s máslem, tak tělo stráví chleba, ze kterého má energii, ale z tuků už žádnou energii vzít nemůže, tudíž jde rovnou do tuků.

Důvod přibírání na váze

Tyto kombinace můžou být ale v pořádku pro ty z vás, kteří jste aktivní, cvičíte a sportujete. Tělo totiž stihne vyčerpat dané zásoby. Ale i přesto není potřeba jíst tolik cukrů a sacharidů, kolik lidi jedí. Například nálož ovesné kaše hned po ránu… Pak se není čemu divit, pokud přibíráte, i když jíte zdravě! Jde o tu špatnou kombinaci jídla a o zbytečně velké množství sacharidů ve vašem jídelníčku. Možná nyní namítáte, že hubnete, i když jíte hodně ovesné kaše anebo kombinujete potraviny tak, jak chcete. Ano, hubnout samozřejmě můžete, pokud jste v kalorickém deficitu, tak tělo hubne, to je prostě pravidlo. Ale jde o to, jak se po jídle CÍTÍTE. Důležitý je komfort ve vašem těle, dobrá nálada, spoustu energie a pevné zdraví. 

Co vám doporučujeme například na snídani? Nejlépe bílkoviny s tuky a k tomu nějakou zeleninou, takže slaná verze snídaně. Například vajíčka na másle se zeleninou. Můžete si k tomu dát menší plátek chleba nebo nějaké krekry. To je ještě v pořádku, nejedná se totiž o velké krajíce chleba. Ráno a dopoledne bývá inzulin nejcitlivější. To znamená, že si dokáže lépe poradit s větším množstvím sacharidů než večer. Takže když už sacharidy, tak nejlépe ráno nebo dopoledne! A i když si dáte večeři složenou z bílkovin a tuků, tak to nepřehánějte s množstvím. Je jedno, že tam nebudete mít sacharidy, to velké množství jídla tělo bude dlouho trávit tak či tak. Zároveň jezte nejpozději 2-3 hodiny před spaním.

Přirozené potraviny

Příroda je chytrá a také nás učí správné kombinaci potravin. Můžete si všimnout, že v oříškách najdete velké množství tuků a bílkovin a sacharidy jen v opravdu malém množství. Nebo maso či vejce – opět tam najdete zdroj bílkovin a tuků. Naopak ovoce, to je bohaté na sacharidy a nejsou tam žádné tuky! Proto když budete jíst přirozené potraviny, tak uděláte tělu nejlépe.

Ať už si chcete dělat jakékoli jídlo – snídani, oběd, večeři, tak popřemýšlejte nad tím, jak je příroda nastavená. Na oběd si můžete dát třeba maso se zeleninou. Kdybyste si dali například zapečené brambory s vejcem, masem, sýrem a zakysanou smetanou, tak jsou to různé druhy bílkovin. Na každý druh bílkoviny existují příslušné trávící enzymy a tím, že vy to sníte vše najednou, tak tělo musí určovat, co dřív začne trávit. První třeba začne trávit maso, ale pak v těle začnou hnilobné procesy třeba toho sýru a zakysané smetany. Takže i kombinace živočišných bílkovin je dobré si hlídat. Když jíte vejce, tak jezte jen vejce – samozřejmě si na ně můžete dát trochu sýru, pokud to máte rádi a přidat k nim zeleninu. Když jíte maso, tak jezte samotné maso třeba se zeleninou.

Fyzická aktivita a sacharidy

Při cvičení, sportu či jakémkoli pohybu se vyplavuje rychleji glykogen ze svalů a jater, takže pak si můžete dovolit více sacharidů. Protože jak jsme popisovali výše, tak v buňce je prostor pro větší množství sacharidů a poslouží to pro vás jako zdroj energie. Ale i tak do sebe nepotřebujete dávat spoustu sacharidů. Většina lidí totiž nemá tak velký výdej jako například vrcholoví sportovci. Můžete namítat, že přece 5x týdně cvičíte. To sice ano, ale stačí vám dodat určité množství sacharidů, ale moc to zbytečně nepřehánět.

Chceme vám hlavně předat to, že tělo nepotřebuje tolik sacharidů, protože jsou NEESENCIÁLNÍ. To znamená, že si je tělo dokáže vyrábět samo. Stačí tělu dodávat dostatek kvalitních bílkovin a tuků a sacharidy přijímat v nižším množství. Můžete tedy stejně jako my vyzkoušet stravování LOWCARB (cca do 150 g sacharidů v jídelníčku) nebo KETO (cca do 50 g sacharidů v jídelníčku). Honza si dává po tréninku například bobulovité ovoce a taky 2-3 rýžových chlebíků. Tohle všechno dělá dohromady cca 30 g sacharidů. A půl hodiny poté si vypije protein a to rostlinný. Tudíž tam ani nekombinuje tu živočišnou bílkovinu. Tělo tak stihne strávit to menší množství sacharidů a pak má prostor na trávení proteinu. 

Shrnutí zásad, které jsme dnes zmínili

  1. Nekombinujte bílkoviny a jednoduché cukry. Přestaňte kombinovat jogurt s ovocem, jogurt s müsli a tak dále.
  2. Kombinujte bílkoviny s tuky a zeleninou. Můžete snídat vejce se zeleninou. Na oběd si dejte maso či rybu se zeleninou či zeleninovým pyré. A na večeři třeba kozí sýr se zeleninovým salátem. Ke snídani si můžete přidat třeba bobulovité ovoce nebo malý plátek chlebíku. Po fyzické aktivitě je možné sacharidů přidat i více.
  3. Sacharidy konzumujte ráno či dopoledne anebo po fyzické aktivitě.
  4. Nejezte 2-3 hodiny před spaním.
  5. Zkuste se stravovat formou přerušovaného půstu. My ho dodržujeme, nesnídáme, první jídlo jíme ve 12 hodin dopoledne a poslední jídlo v 8 hodin večer. O přerušovaném půstu jsme pro vás napsali TENTO článek a taky si o něm můžete přečíst ZDE.
  6. Jestliže si chcete dát i něco mimo váš zdravý režim (jdete třeba na oslavu anebo jsou Vánoce), tak si dejte něco sladkého, ale nekombinujte to s chlebíčkem nebo řízkem. Počkejte třeba 2-3 hodiny, než to vaše tělo stráví a až pak si dejte třeba ten řízek. Spoustu lidí si říká, že když už si dali v daný den něco nezdravého, tak se rovnou pustí do všeho. Jenže kombinují páté přes deváté a pak se cítí špatně. Nejen fyzicky, ale i mentálně. Škodíte díky tomu totiž ,,mikrobiomu“, který je propojen osou s mozkem a právě z toho důvodu se to odráží i na vašem mentálním stavu. O mikrobiiomu a správném stravování si můžete přečíst článek TADY.
  7. Nebuďte na sebe přísní! Když si budete vyčítat, že jste něco nedodrželi v rámci stravování nebo něco špatně zkombinovali, tak je to ještě mnohem horší než nějaké nekvalitní jídlo. Naše tělo opravdu moc reaguje na naše myšlenky a pocity. Naše psychika dělá mnohem víc než to, co jíme. O tom jsme psali například TENTO článek.
  8. Když si dáte něco nezdravého a nekvalitního, tak se za to netrestejte, ale to jídlo si užijte. Prociťte tu radost a vděčnost. Vděčnost je totiž nejsilnější emoce. O vděčnosti si přečtete TADY.
  9. Nechtějte všechno hned! Pokud byste chtěli ze dne na den zařadit tyto zásady, tak by to zaprvé ve vás vyvolalo stres. Zadruhé by se ani váš mikrobiom na to nestihl ihned adaptovat a mohli byste se tak cítit ještě hůř. Stačí během 6 měsíců následující tipy postupně zařazovat – postupně omezit přílohy, postupně zkoušet přerušovaný půst a novou kombinaci potravin.
  10. Tohle stravování, které vám doporučujeme, není vhodné pro kojící, těhotné nebo ženy s poruchou příjmu potraviny. Nejsme lékaři a ani vám tady nechceme říkat, že to musíte dělat. Jen vám dáváme rady, které nám osobně moc pomohly v rámci stravování a vy si z toho můžete vzít to, co potřebujete a s čím rezonujete. 🙂

Moc vám děkujeme za přečtení tohoto článku! Věříme, že jste se dozvěděli spoustu nových a přínosných informací. Budeme rádi, když se s námi podělíte o to, jestli jste následující zásady postupně zařadili do vašeho života anebo jestli se jich již držíte stejně jako my. Stáhněte si TUTO tabulku, kde najdete správné kombinace potravin. Mějte se krásně, buďte fit a zdraví! 🙂

 

Kontakty na nás:

Jmenuji se Adéla Třetinová a mou vášní je zdravý životní styl a osobní rozvoj. Inspiruji lidi k péči o své tělo, k rozvíjení mysli a k naslouchání svého srdce. Na základě toho vznikly online programy Promedituj se ke štěstí a Spokojená ve svém těle, které najdete na mých webových stránkách.
Komentáře
  1. Lenka napsal:

    “ Ráno a dopoledne bývá inzulin nejcitlivější. To znamená, že si dokáže lépe poradit s větším množstvím sacharidů než večer. Takže když už sacharidy, tak nejlépe ráno nebo večer! “

    Trochu matoucí. Mně je to teda jasný, ale možná by bylo lepší to opravit.

    • Magie Života napsal:

      Děkujeme za detailní čtení článku a nalezení chyby, kterou opravíme. Takto je to opravdu matoucí.
      Krásný den, přejeme!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.