Pravda o tucích a sacharidech! Co nám zatajili?

18.8. 2020 (Aktualizováno: 30.5. 2021)Adéla Třetinová0

Žijete v domnění, že musíte jíst spoustu sacharidů, abyste přibrali na váze? Anebo si myslíte, že tuky jsou zlo a abyste zhubli, tak je musíte omezit? Tyto plus daší mýty vám v dnešním článku vyvrátíme a řekneme vám pravdu o tucích a sacharidech! 🙂

Honzova zkušenost

Honza se stravuje už několik měsíců KETO stravováním, což znamená, že nemá ve stravě téměř žádné sacharidy a jeho strava je bohatá především na tuky. Popisuje, že ze začátku byl odpůrce toho, že člověk vynechá některou z makroživin. Ale poté, co to na sobě vyzkoušel, tak zpozoroval, jak moc mu to vyhovuje. Proto je to i skvělá ukázka toho, že se nikdy neřiďte pravidly někoho jiného, ale stravujte se tak, jak to vyhovuje vám. Zkoušejte, zkoušejte, dokud nenajdete vámi vyhovující režim… 🙂 

Chceme vám zmínit studii z 50. let, kdy zkoumali vliv sacharidů a tuků na lidské tělo. Zjistilo se, že některé sacharidy jsou velmi zdravé pro naše tělo. Tato studie byla ale bohužel podplacená… Byla podplacená potravinářským průmyslem, protože se jim nelíbili pravdivé výsledky, které by mohly ohrozit průmysl plný cukrů a sladkostí… Jaká byla tedy pravda? Vědci po pravdě zjistili to, že sacharidy tělu ubližují. Že s větším zastoupením sacharidů ve stravě vznikají kardiovaskulární onemocnění, záněty v těle a podobně. A že naopak strava s převahou tuků místo sacharidů tělu prospívá. 

Ale na základě toho, co bylo poprvé dle této studie řečeno – že sacharidy jsou zdravé pro naše tělo, tak od té doby byl větší výskyt kardiovaskulárních onemocnění a dalších zdravotních problémů. Jelikož se tím lidé řídili a sacharidů jedli více. 

losos, omega 3, tuky, keto

Naši předci

Radek zmiňuje, že i naši předkové přece neměli ve stravě sacharidy. Neměli moc rýže či brambor. A ani neexistovaly různé sladkosti, dobroty a pečivo, které najdete nyní v obchodech. Nic z toho naši předkové neměli, jedli naopak dost kvalitně. Dále zmiňuje, že jsou mezi námi národy, které žijí někde dál (například eskymáci nebo lidé v pralesích daleko od civilizace), kteří jedí maso, ořechy, loví ryby a celkově potravu, která je nízkosacharidová a bohatá na tuky. Tito lidé vůbec nemají civilizační onemocnění. Naopak mají zdravou kůži, zdravé zuby a podobně.

Když se k nim ale později tato strava dostala a stále dostává, tak se zjistilo, že se tam začaly objevovat kardiovaskulární onemocnění a další závažné choroby, které jsou v Evropě běžné. Největší problém je v tom, že jsou pro nás tady normální a doktoři to řeší léky. Jenže vůbec neřeší to, co lidé vlastně jí a že to je způsobeno jejich nekvalitní stravou bohatou na sacharidy a cukry.

Takže tuky nejsou zlo? Byla jedna studie, která ukazovala, že obézní a nemocní lidé konzumují spoustu tuků a právě ty jim to způsobily. Jenže v té studii zapomněli zmínit, JAKÉ tuky konzumovali. Tito lidé totiž konzumovali tuky jako jsou například margaríny, což je opravdu toxické pro naše tělo. Tyto tuky nejsou pro lidské tělo vůbec dobré, jsou pro lidské tělo škodlivé. Tudíž to není způsobeno samotnými tuky, ale záleží JAKÝ druh tuků konzumujete. 

Inzulín a jeho funkce

Jedná se o hormon, který když není vyplavený, tak tělo dokáže sáhnout do tukových zásob a tělo běží na režimu tuku. To je pro naše tělo efektivnější, jelikož má díky tukům více energie. Ale pokud konzumujeme hodně sacharidů, tak se s tím zároveň vyplavuje inzulín, který potom vezme tyto živiny a zavede je do buněk. Buňky ale mají určitou kapacitu a pokud se jejich kapacita naplní, tak dochází k uzavření buňky, buňka nechce komunikovat s inzulínem, a tak inzulín vezme s sebou nadbytečné živiny zpět do jater. A tu vzniká problém, protože dochází k tučnění jater a vzniká obezita. 

Nechceme tím ale říct, že je problém, když konzumujete ve velké míře sacharidy nebo i tuky. Problém je v tom, že lidé jí hlavně ty sacharidy opravdu ve velkém množství a právě to je ta chyba. Jedí několikrát denně, v každém jídle mají sacharidy, jí hodně pečiva, hodně sladkostí a to je ten problém… 

Méně je někdy více…

Často z médií slyšíme, že máme jíst několikrát denně, že máme jíst svačinky, že máme jíst ráno sacharidy a podobně. Ale pokud jíme často, tak jsou naše buňky neustále naplněny těmi živinami díky vyplavení inzulínu a když máme sedavé zaměstnání a málo pohybu, tak se buňky nestíhají vyprázdňovat, tudíž inzulín odvádí živiny zpět do jater a my tučníme a tučníme. 

Radek zmiňuje, že se jeho klienti diví, že on jí někdy dokonce jen 2x denně – první jídlo má kolem oběda  a druhé večer. Oni naopak jedí například co 2 hodiny, protože to vidí v různých doporučeních. Ale to je ta chyba. Oni neustále jí, buňky se nestíhají vyprázdňovat a na základě toho se jim nemusí dařit hubnout. 

Hubnutí je samozřejmě vždy o energetické bilanci. Když máme větší příjem než výdej, tak přibíráme a když máme menší příjem než výdej, tak hubneme. Tudíž i tak, pokud máme dost sacharidů ve stravě, tak se s naší váhou můžeme dostat níže, ale jde o to, že tělo je závislé na sacharidech, že tělo pořád potřebuje sacharidy. Ten inzulín je to, co nám dělá hladové tělo, co nám dělá vlčí hlad, a proto to není efektivní. Mnohem efektivnější jsou pro naše tělo tuky – dodají nám mnohem více energie, cítíme se sytí, jsme zdraví a tak dále. Samozřejmě jak už jsme zmínili výše, tak záleží, JAKÉ tuky konzumujete. Protože o některých (jako třeba o margarín)u to opravdu neplatí.

 

Chtěli byste jíst tuky?

Důležité je, abyste měli ve stravě dostatek bílkovin – maso, vejce, ryby, mléčné výrobky. Z tuků konzumujte kvalitní zdroje jako – vejce, ořechy, olivy, olivový olej, kokosový olej, avokádo, ghí máslo. Jídlo k ohřátí doporučujeme připravovat na kokosovém olejikvalitním řepkovém oleji, který je vhodný i do studené kuchyně. 

Pozor na slunečnicový olej, který hodně lidí používá. Je sice levný, ale obsaavokádo - tukyhuje hodně Omega 6, které působí v našem těle PROzánětlivě. Naopak by se mělo konzumovat dostatek tuků bohatých na Omega 3, které v našem těle působí PROTIzánětlivě. To najdete především v rybách. V těle pak vznikají záněty, když je nepoměr mezi Omega 3 a Omega 6 a když máme v těle Omega 6 ve větší míře. Taky si dávejte pozor na palmový olej, který je v hodně potravinách a opět – obsahuje hodně Omega 6, tudíž může způsobovat v těle záněty.

A nebojte, nikdy nebudete se sacharidy na nule. I v ovoci a zelenině jsou sacharidy i cukry a také vláknina. Navíc nemusíte sacharidy omezovat úplně. Pokud byste se rozhodli s tímto stravováním doopravdy začít, tak je můžete začít omezovat postupně a uvidíte, jak vám to bude vyhovovat. 

Jak se obejít bez pečiva

Mozek má určité receptory, které komunikují s molekulami rozložených sacharidů. A právě tyto receptory komunikující s cukry jsou podobné opiátům. Takže fráze, že cukr je novodobá droga je fakt pravda. Proto se hodně lidí neumí vzdát sladkostí, pečiva a podobně. Je potřeba se od toho odprostit a to tím, že postupně omezíte sacharidy, zvýšíte příjem tuků ve vaší stravě a po nějaké době vám automaticky zmizí chutě a potřeba sladkostí či pečiva. Je to opravdu jen o zvyku. Jako vždy v životě, tak i tady platí, že vytrvalost je klíčem ke všemu. Vytrvejte a po nějaké době uvidíte změny! 🙂 Jak na vašem zdraví, tak na vašich pocitech, chuti a tak dále.

pečivo, sacharidy

Samozřejmě jednou za čas je to naprosto v pořádku si dát nějakou sladkost nebo pečivo. Vše je i o našem myšlení, takže pokud jste OK s tím, že si jednou za čas dáte sladkost, tak to bude prostě OK a nic se vám nestane! 🙂 

Uzdravení 

Pokud se rozhodnete pro nízkosacharidovou stravu, tak se tělo vyčistí a uzdraví. Náš mikrobiom má jak dobré tak špatné bakterie a cukr právě živí ty špatné bakterie. A když nejíme cukr, tak je neživíme, tudíž nepřevládají v našem těle. Ty dobré se krmí probiotickými potravinami jako je kefír, kvašené výrobky, vláknina, ale také Omega 3. Naše imunita tudíž i naše zdraví je odrazem našich střev – kde sídlí mikrobiom. Takže proto je tak důležité dbát o to, abychom ho nekrmili cukrem.

O mikrobiomu se více dočtete v TOMTO článku, kde jsme ho více popisovali. Zároveň je náš mikrobiom spojen osou s naším mozkem, takže jestliže ho máme díky špatné stravě ve špatném stavu, tak se to odráží i na našem myšlení a náladách, kdy pak vznikají negativní pocity. A to je pak začarovaný kruh, ze kterého spoustu lidí neumí vyjít ven. Jí nezdravě, cítí se špatně – a když se cítí špatně, tak si dají čokoládu, aby se jim trochu ulevilo – a opět vzniká to, že mají nezdravá střeva, to se vysílá do mozku, takže pak mají zase špatnou náladu, zase si dají čokoládu a tak dále!

Tudíž cesta ven vede jedině tak, že se začnete zdravě stravovat, omezíte CUKRY, budete jíst stravu prospěšnou pro MIKROBIOM, ale také můžete zařadit i osobní rozvoj, o kterém si tady také dost povídáme a který vám pomůže na cestě k lepšímu myšlení. Taky je skvělou volbou jednodenní půst nebo přerušovaný půst. Odlehčíte vašemu trávení, sníží se inzulín a vaše tělo tak sáhne do tukových zásob a vy budete lépe spalovat.

Se vším začínejte postupně

Radek zmiňuje, jak doporučil taťkovi pití kefíru. Taťkovi se vyřešily se problémy s trávením, ale pak přišly problémy, měl problém se žlučníkem. Je to tím, že během krátké doby (během týdne vypil opravdu moc kefírů) dal do sebe velké množství zdravých bakterií, na což jeho tělo nebylo zvyklé, a proto takto reagovalo. Proto Radek doporučuje, ať začnete s přijímáním těchto superpotravin postupně a ne nějak extrémně. 

Honza k tomu dodává, že jeho klienti začali také radikálně. Ze dne na den začali jíst zdravě, začali jíst spoustu zeleniny a poté si začali stěžovat na problémy s trávením. A taky dodávali, že na nezdravé stravě se jim to nestávalo a byli v pohodě. Je to způsobeno tím, že když dlouho krmili špatné bakterie v mikrobiomu špatným jídlem, tak na to bylo tělo zvyklé a fungovalo stále stejně. Ale když mikrobiom najednou začali krmit zdravým jídlem, ale nemají ho zatím osídlený dobrými bakteriemi, tak to zdravé jídlo tam nemá kdo zpracovat, ty dobré bakterie tam zatím nejsou. Proto tam to jídlo kvasí a vznikají různé problémy jako je nadýmání či křeče a podobně. Proto opravdu začněte postupně, aby se tam stihly vytvořit dobré bakterie a tělo se na to začne adaptovat – například již během 2 týdnů. 

A to samé s naším názorem na stravování bohaté na tuky. Nemusíte hned skočit na tuky a přestat jíst sacharidy. Začněte postupně, poslouchejte své tělo a dělejte především to, co vyhovuje vám. 🙂

Porostou mi svaly, když nebudu jíst sacharidy?

Inzulínová odezva na sacharidy je samozřejmě nejvyšší. Ale pokud studujeme dál, tak zjistíme, že inzulín reaguje i na bílkovinu. Ne tak velkou jako na sacharidy, ale to vůbec nevadí. Když budete mít dostatek bílkovin ve stravě, tak se bílkoviny samy o sobě postarají o to, aby se živiny přes vyplavený inzulín dostal do svalů tak, kde má. Tudíž se krásně buduje svalová hmota. Ale je to jako vždy o energetické bilanci. Když jíme více než je náš výdej, tak můžeme budovat svalovou hmotu. 

svaly

Přerušovaný půst je taky úplně super pro budování svalové hmoty. A proč? Protože se během hladovění vyplavuje růstový hormon, který spaluje tuky a podporuje tvorbu svalové hmoty. Pokud si během této doby i silově zacvičíme, kdy tento trénink ještě víc vyplaví růstový hormon, tak nabíráme svaly ještě o mnohem mnohem více. Navíc jsme v ketóze, tudíž se i krásně spalují tuky. A pokud po tomto cvičení přijmeme bílkoviny, tak je to naprostá pecka.

Pokud byste chtěli jíst převážně tuky, tak i tak můžete po cvičení zařadit ovoce jako je například banán, který zároveň obsahuje hořčík, který potřebujeme po svalovém výkonu, jelikož při tréninku se odbourává. Bílkoviny + fruktóza je po cvičení opravdu skvělá bomba a s tímto chybu fakt neuděláte. Hlavně se ale pozorujte, co vám vyhovuje a jak na to vaše tělo reaguje.

A jak je to s regenerací? 

Základem je samozřejmě kvalitní spánek. Takže hlavně nejíst těžká jídla na večer, jelikož pak delší dobu trávíme a nemáme kvalitní spánek. Dalšími principy jsou pitný režim, relaxace, meditace, dechové techniky a další. Možná se to ani nezdá, ale taková půl hodinová meditace naprosto zklidní vaše tělo a napraví veškeré procesy ve vašem těle. Jsou tím podložená i studia. O tom se chceme určitě pobavit i v dalších podcastech, protože meditace a nastavení naší mysli bereme jako fakt důležitou věc v našem životě. 

No a nesmíme zapomenout na kvalitní vitamíny a minerály a také Omega 3. Dodávejte je vašemu tělu a vaše tělo vám poděkuje. Budete mít více energie, dáte váš mikrobiom ještě více do pořádku, zbavíte se spoustu kožních problémů a celkově budete zkrátka zdravější. A když k tomu přidáte kvalitní stravu, tak to bude nejlepší! 🙂 Podívejte se ZDE, kde vám ukážeme, jaké vitamíny užíváme my a jaké s nimi máme zkušenosti.

A na závěr?

Myslete na své zdraví a poslouchejte vaše tělo. Opravdu omezte cukry, což díky dnešnímu článku asi už víte proč. Dbejte na příjem vitamínů, minerálů a přijímejte kvalitní Omega3. Pracujte i na osobním rozvoji, dopřejte regeneraci vašemu tělu a také meditujte. 🙂 Jestli máte na nás jakékoli dotazy, tak nám můžete kdykoli napsat skrz Instagram či Facebook a my se s vámi s radostí o čemkoli pobavíme. V dalších článcích se můžete těšit na další témata o stravě, pohybu, ale především i o lidské mysli a spiritualitě. Mějte se krásně a buďte zdraví! 🙂

 

Kontakty na nás:

Jmenuji se Adéla Třetinová a mou vášní je zdravý životní styl a osobní rozvoj. Inspiruji lidi k péči o své tělo, k rozvíjení mysli a k naslouchání svého srdce. Na základě toho vznikly online programy Promedituj se ke štěstí a Spokojená ve svém těle, které najdete na mých webových stránkách.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.