Možná, že by chtělo spoustu z vás začít cvičit nebo již cvičíte. Žijete zdravým životním stylem, ale i přes to máte občas nějaké zdravotní problémy. Například začnete cvičit a jste ihned nemocní. A to je faktor, který vás může v začátku rovnou odradit…
Proč tomu tak ale je? Protože vaše tělo nemusí být správně vyživené a následnou sportovní aktivitou ho oslabíte ještě víc. Možná nemáte v sobě dostatek vitamínů a minerálů a jste tak zvaně podvyživení. Proto si dnes popovídáme o tom, že je potřeba jako první vyživit vaše tělo a až potom vaše tělo může začít kvalitně hubnout či nabírat svalovou hmotu.
Většinou lidé chodí na krevní testy, ale to podle nás není nejlepší volba. Krevní testy nemusí ukazovat správnou hodnotu. Pokud jste den předtím jedli něco nezdravého, tak vám to naměří jinou hodnotu, i pokud jíte jinak neustále zdravě. Proto využívá Honza na měření biofotonický skener, který měří hodnotu skrz pokožku – pokožka se totiž mění cca po jednom měsíci, tudíž je v kůži historie jednoho měsíce. Proto biofotonický skener uvádí přesnější hodnoty.
Může vás trápit nadváha, máte unavené oči anebo i dle vyjadřování člověka se pozná, jestli je plný energie anebo je bez elánu. Nejhorší ale je, že si lidé zvyknou, že se cítí špatně. A pak to berou jako normální věc, že nemají energii…
Proto pokud vám vaše tělo dává signály, že s ním není něco v pořádku, tak to nepřehlížejte. Představte si, že jedete v autě a bliká vám kontrolka červeně, že vám dochází benzín. Přelepíte snad tu kontrolku, aby nesvítila a jedete dál? Přece ne, přece natankujete, abyste mohli někam dojet. A to stejné je i s vaším tělem. Pokud to budete přehlížet, tak brzy můžete skončit v posteli s různými problémy. Proto pečujte o své tělo a váš život dostane úplně jinou energii a vy budete o dost více šťastnější.
Ve stravě by měli být makroživiny – bílkoviny, sacharidy, tuky, ale i mikroživiny – vitamíny a minerály. Bílkoviny najdete v mléčných výrobcích, masu, vejci, luštěninách, sóji. Tuky v ořeších, ořechových máslech, rostlinných olejích, semínkách. Sacharidy naleznete v přílohách jako je rýže, brambory, batáty, pohanka, celozrnné výrobky, ovesné vločky, ovoce, zelenina a další.
Ve stravě bychom měli mít určitý poměr bílkovin, sacharidů i tuků. Je to ale dost individuální a každému vyhovuje něco jiného.
Není povinností jíst více sacharidů a méně tuků, jak to dělá v dnešní době spoustu lidí. Honza aktuálně zkouší tzv. ,,Keto”, kdy má ve stravě minimum sacharidů a spoustu tuků. Tahle strava mu vyhovuje a cítí se v tom skvěle. Sacharidy vás totiž můžou unavit, ale po tucích se budete cítit dobře a plní energie. Radek tento princip zvýšení tuků a snížení sacharidů také vyzkoušel a také se v tom cítí lépe. Po sacharidech se cítil plný a neměl chuť na další jídla. Proto všem, kteří chtějí přibírat, ale nedostanou do sebe tolik sacharidů, doporučuje právě tu možnost zvýšení tuků a ubrání sacharidů. Kaloricky vás to totiž vyjde nastejno.
Není úplně dobré konzumovat ultrazpracované potraviny – sušenky, čokolády, tavené sýry a podobně. Ale také zdravě tvářící se musli tyčinky, kde ve složení najdete spoustu cukru a éček. Také konzumovat kvalitní ovoce a zeleninu a nejlépe domácí vajíčka. Bohužel v obchodě najdeme například spoustu ovoce, které se sice krásně leskne, ale je postříkané různou chemií. Proto i doporučujeme si pěstovat vlastní ovoce a zeleninu anebo si je brát od farmářů. Totiž po kvalitní potravině se budete cítit i krásně vyživení a nasycení. Než po potravině z obchodu, která není tak kvalitní. Tělo to opravdu pozná. Teď v létě si můžete v lese nasbírat houby nebo borůvky či maliny. Budete tak do těla dávat přirozené a kvalitní zdroje.
Mikrobiom jsou malé bakterie, které žijí v našem těle. Pokud do sebe dáváme hodně ultrazpracovaných potravin, tak krmíme ty špatné bakterie a to dělá v našem těle bohužel nepořádek. Můžeme mít alergie, kožní problémy a další. Proto moc nejsme zastánci toho dávat si nezdravé věci, i když se vám vejdou do kalorického příjmu. Ony se vám tam můžou vejít. Může se vám do vašeho denního kalorické příjmu vejít po zdravém obědu ještě třeba Snickers. Ale nám jde tady o zdraví. A z dlouhodobého hlediska je to opravdu nepříznivé pro nás mikrobiom. Proto doporučujeme dbát na kvalitu potravin, jíst přirozené potraviny a vaše zdraví vám poděkuje. Samozřejmě vám ale jedna čokoláda nebo jedna pizza jednou za čas neuškodí.
Tyto bakterie se sice nachází v celém našem těle, ale nejvíce jsou v našich střevech. Tam se také nachází hormon serotonin. Proto když jsou naše střeva v nepořádku, tak se cítíme špatně. To, co jíme je opravdu spojeno s lidskou psychikou. Proto si všimněte, že pokud konzumujete cukry a další nezdravé věci, tak se můžete cítit negativně. Máte horší náladu, přepadají vás negativní pocity a vy ani nevíte proč. Tak tady máte odpověď. Jedním z faktorů může být právě váš nezdravý jídelníček.
A jak tedy podporovat mikrobiom? Do jídelníčku zařaďte především fermentované potraviny – například kefír. Dále ho skvěle živí česnek a také vláknina. Čím je mikrobiom vyživenější, tím jsme my zdravější a i naše psychika je na tom dobře.
A jaké tedy užívat doplňky stravy, abychom měli v těle dostatek mikroživin? My užíváme doplňky od Pharmanex, o kterých se můžete více dozvědět TADY. Tyto doplňky vyživují komplexně naše tělo. Zároveň je k nim i Omega-3, což je super. Protože vitaminy A, D, E, K jsou rozpustné jen v tucích. Takže to má všechno krásnou synergii, krásně to vyživuje tělo komplexně. Bohužel vitamíny z lékárny či z drogerií nedoporučujeme, protože nejsou dobře vstřebatelné.
Můžou to potvrdit i Honzovi klienti, kteří vitamíny začali užívat a cítí se lépe. Dobře se jim spí, mají dostatek energie a jejich myšlení se také zlepšilo.
K tomu všemu bychom chtěli ještě zmínit vděčnost za jídlo. Než se pustíte do vašeho jídla, tak za něj poděkujte a prokažte mu vděčnost. Tím do něj dáváte záměr dobré energie a vděčnosti. Jídlo vám pak může chutnat lépe a díky záměru pozitivní energie bude tohle jídlo vyživovat vaše tělo ještě více.
Taky nezapomeňte na to, abyste si to jídlo správně vychutnávali. Jezte pomalu, v klidu a vaše trávení vám nesmírně poděkuje. Velkou chybou, kterou dělá spoustu lidí je to, že jídlo hltají nebo jedí ve spěchu, a proto pak vznikají různé problémy jako je nadýmání či krkání. Proto si opravdu vyhraďte čas na jídlo a vždy každé soustu pořádně rozžvýkejte a jezte v klidu.
A poslední věcí, kterou chceme zmínit je individualita člověka. Někdo jí lowcarb, někdo je vegan, někdo je vegetarián a někdo je dokonce na práně a nejí vůbec a i přesto funguje. To už se dostáváme více ke spiritualitě, ale je dobré to zmínit. Chceme poukázat na to, že není potřeba se s někým srovnávat. Vždy jezte tak, jak to vyhovuje vašemu tělu. Nemusíte se řídit různými trendy a co vidíte u ostatních. Opravdu poslouchejte vaše tělo, je to opravdu klíč ke spokojenosti a zdraví. Honza i Radek to mohou potvrdit, protože kdyby na sobě nezkoušeli různé výživové směry, tak by nedošli k tomu, že jim teď aktuálně nejvíce vyhovuje jíst více tuků a méně sacharidů.
Takže se jídlem hlavně nestresujte a jezte opravdu tak, jak to vyhovuje vám. Když se budete stresovat, že nevíte, co jíst nebo že se bojíte, že občas porušíte váš zdravý jídelníček, tak ten stres vám může taky hodně uškodit.
Vážíme si vašeho času a děkujeme za přečtení článku. Kdybyste měli jakékoli dotazy ohledně dnešního tématu, tak nám neváhejte napsat! 🙂